was successfully added to your cart.

Winkelwagen

01-11-2014 | Marco Kroon bij herdenking slag om de Schelde

By 1 november 2014Uncategorized

In het teken van 70 jaar Bevrijding / 70ste herdenking Slag om de Schelde vinden in de regio Bergen op Zoom en de provincie Zeeland in de periode 20 oktober – 2 november 2014 activiteiten plaats die herinneren aan de strijd en ruimte bieden om onze vrijheid te vieren.

De Slag om de Schelde was een militaire operatie in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland gedurende de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden wilden de Scheldemonding vrij maken van strijdkrachten van nazi-Duitsland zodat Antwerpen de belangrijke geallieerde aanvoerhaven zou worden voor de geallieerde legers. De bevrijding van de Scheldemonding werd opgedragen aan het Canadese 1e Leger, en zou vitaal zijn voor de geplande doorbraak door de Siegfriedlinie, aangezien de geallieerde bevoorradingslijnen nog steeds terugliepen tot aan de landingstranden in Normandië.

Na vijf weken met enkele van de moeilijkste gevechten uit de gehele oorlog, waaronder een aantal amfibische landingen en aanvallen over open terrein, was de slag gewonnen door de Canadezen, Polen en Britten van het Canadese 1e Leger.

Drie weken later werd de haven van Antwerpen geopend voor de geallieerde scheepvaart. Hoewel deze slag niet erg bekend is, was hij essentieel om de geallieerde legers van voorraden te voorzien waarmee de operatie op het front in West-Europa kon worden voortgezet.