was successfully added to your cart.

Winkelwagen

2020-01-15 | Terugblik baret uitreiking Marco Kroon

By 20 januari 2020Uncategorized

Vandaag, exact 21 jaar geleden op 15 januari 1999, ontving Marco Kroon als kersverse commando’, na de eenmalige “pilot-ECO 98/6” van maar liefst 16-weken, zijn felbegeerde groene baret. Marco: “De groene baret als erkenning voor mannen die maandenlang keihard hebben geploeterd en met veel bloed zweet en tranen hebben aangetoond uit het juiste hout te zijn gesneden om daarna samen als team met gevaar voor eigen leven in de meest onerbarmelijke omstandigheden de meest gecompliceerde militaire speciale operaties met succes te volbrengen. Maar deze opleiding creëert en versterkt niet alleen militaire vaardigheden. Integendeel, de veerkracht, het relativeringsvermogen en de mentale weerbaarheid die ik gedurende deze Elementaire Commando opleiding heb ontwikkeld, hebben mij dusdanig gevormd dat ik ook in mijn priveleven, gevaren, uitdagingen en tegenslagen met rechte rug en met open vizier weet te overwinnen danwel te accepteren.
“De kwaliteit van leven hangt niet af van wat er met je gebeurt, maar hoe je reageert op wat er met je gebeurt. Aan het eerste kun je niets doen, aan het tweede alles.” (Erik Hazelhof Roelfszema)

Vandaag, 15 januari, was ook de dag dat ik mijn, persoonlijk in Uruzgan gedragen, authentieke gevechtsuitrusting uit 2006 (in bruikleen) schonk aan het museum van oud-commando Jan Stuivenberg. Naast vele mooie levensechte diorama’s, tanks, wapens, pantservoertuigen en talloze zeer speciale items uit de tweede wereldoorlog heeft Jan Stuivenberg ook uiterst unieke items van meerdere Ridders der Militaire Willemsorde. Kortom een geweldige collectie.
Nadat ik Jan beter heb leren kennen, en ondanks de emotionele binding met mijn gevechtsuitrusting, was ik snel overtuigd dat mijn spullen hier in dit museum in uiterst liefdevolle handen waren. Ik besef ook dat de periode Afghanistan een deel is van onze krijgshistorie en daarom is het goed dat mijn gift nu ook voor heel Nederland zichtbaar is.
Dit geweldig mooie prive-museum genaamd “Militair-mobiel-depot” ligt in Loosdrecht en is op afspraak te bezichtigen”.